صفحه اصلی | اخبار پژوهش | نشست علمی با موضوع تبیین زیرساخت‌های نظری فقه نظام در پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع) برگزار شد

با حضور آیت‌الله حاج شیخ محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب

در ابتدای این دیدار حجت‌الاسلام‌والمسلمین عزت‌الله معتمد رئیس پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق(ع)، ضمن خیرمقدم خدمت آیت‌الله حاج شیخ محسن اراکی دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب بیان داشت: این پژوهشگاه در حقیقت پایگاه بصیرتی و معرفتی در حوزۀ پژوهش و تحقیق و متعلق به‌کل نیروهای مسلح می‌باشد و این پژوهشگاه وظایف و مأموریت‌ها و کارکردهای متنوعی دارد.

سپس آیت‌الله حاج شیخ محسن اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب بیان داشت: زیرساخت‌های نظری فقه نظام بحث مفصلی می‌طلبد. آنچه فقه را تبدیل به نظام می‌کند مسئلۀ ولایت است. اگر ما فقه را از نظام جدا کنیم این فقه غیر ولایتی تبدیل می‌شود به یک احکام پراکنده‌ای که این احکام پراکنده نمی‌تواند نظام‌ساز باشد. نظام که می‌گوییم یعنی مجموعه‌ای از بشر که با یک رهبری حاکمیتی پیوند خورده باشد. پیوندی که در قرآن کریم از آن به‌عنوان میثاق اطاعت یاد می‌شود و افزون بر آن میثاق نصرت.

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب افزود: هیچ جامعه‌ای بدون ولایت شکل نمی‌گیرد. فرق بین جامعۀ اسلامی و غیر اسلامی این است که در جامعۀ اسلامی ولایت، ولایت اسلامی است ولی در جامعۀ غیر اسلامی ولایت، ولایت طاغوت است. مبانی دموکراسی غربی یا مبانی استبداد کاملاً یک معناست. یعنی از یک ریشه برخاستند و آن ریشه این است که انسان خود حق حاکمیت را برای خود قرار دهد و اگر این ریشه را پذیرفتیم استبداد توجیه می‌شود. ولی ما می‌گوییم حق معیار دارد، معیار فوق انسانی. انسان باید انتخاب خودش را تابع آنچه عدل و حق است قرار دهد و هر رفتاری که متعلق به اذن حاکم است همه از مقوله‌های رفتارهای مربوط به فقه نظام هستند و مشروط به اذن حاکم‌اند.

آیت‌الله حاج شیخ محسن اراکی در پایان بیان داشت: ما معتقدیم که در شرایط کنونی باید حوزه‌های علمیه و پژوهشگران ما تلاش کنند در عرصه‌های فقه نظام، احکام مربوط را استخراج و استنباط کنند تا پاسخ‌گوی نیازهای نظام و پرسش‌های باشیم که حاکمیت از ما می‌خواهد.